Σαρδέλα: Στα 12 ευρώ το ψάρι των φτωχών - Πάνω από 100% η αύξηση στα λαϊκά ψάρια από το 2023
Οι τιμές των ψαριών στην Ελλάδα έχουν πάρει την ανηφόρα, μετατρέποντας ένα βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής σε είδος πολυτελείας για το μέσο νοικοκυριό.

Η θυμόσοφη παροιμία «Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο» αντικατοπτρίζει πλέον την ελληνική πραγματικότητα, καθώς τα ψάρια, ακόμα και τα πιο οικονομικά, έχουν μετατραπεί σε είδος πολυτελείας για τους καταναλωτές.
Οι τιμές των ψαριών έχουν εκτοξευθεί έως και 30% τον τελευταίο χρόνο, ανάλογα με το είδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον Μάιο, οι ανατιμήσεις στα νωπά είδη ιχθυοπωλείου έφτασαν το 8,4%, όταν ο συνολικός πληθωρισμός στα τρόφιμα κινήθηκε στο 2,6%.
Αυξήσεις τιμών σε δημοφιλή λαϊκά ψάρια
Ενδεικτικά, η τιμή του γαύρου από τα 5 ευρώ το 2023, ανέβηκε πέρυσι στα 6,5-7 ευρώ το κιλό και φέτος πωλείται στα 8-8,5 ευρώ. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η αύξηση της τιμής της σαρδέλας, η οποία έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία διετία. Από 5 ευρώ το 2023 και 6,5 ευρώ το 2024, φέτος κυμαίνεται στα 10-11,50 ευρώ το κιλό.
Ανάλογες αυξήσεις παρατηρούνται και στα ψάρια ιχθυοτροφείου. Η τσιπούρα κυμαίνεται πλέον στα 11,50 ευρώ από 9,5 ευρώ πέρυσι και 8,5 ευρώ το 2023, ενώ το λαβράκι φτάνει ακόμα και στα 14 ευρώ, από 11,5 ευρώ πέρυσι και 10 ευρώ δύο χρόνια πριν.
Οι αιτίες των ανατιμήσεων
Οι «αλμυρές» τιμές των ψαριών τα έχουν καταστήσει είδος πολυτελείας για πολλούς καταναλωτές στην Ελλάδα, οι οποίοι στρέφονται πλέον σε εναλλακτικές επιλογές.
Βασικές αιτίες των ανατιμήσεων:
Η άνοδος των τιμών οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες:
- Αυξημένο κόστος παραγωγής: Οι ψαράδες βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικά αυξημένα κόστη λειτουργίας, λόγω της συνεχούς ανόδου των τιμών των καυσίμων, των εξοπλισμών και των αναγκαίων υλικών.
- Μείωση των ιχθυοαποθεμάτων: Η κλιματική αλλαγή παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών επηρεάζει αρνητικά τους πληθυσμούς των ψαριών. Επιπλέον, φαινόμενα όπως ο ευτροφισμός, που καθιστούν τα νερά θολά και μειώνουν το οξυγόνο, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την αλιεία.
Αν και οι ιχθυοκαλλιέργειες προσπαθούν να καλύψουν το κενό στη ζήτηση, αντιμετωπίζουν κι αυτές τις ίδιες περιβαλλοντικές προκλήσεις, που επηρεάζουν την παραγωγή τους.
Μιλώντας στο Action24 ο Βασίλης Σίμος, πρόεδρος Ιχθυαγοράς Βαρβακείου απέδωσε τις αυξήσεις στα αυξημένα κόστη παραγωγής.



